Een neergestorte bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog
Almere is een jonge stad, maar ook hier heeft de Tweede Wereldoorlog zijn sporen achtergelaten. Het IJsselmeer dat hier toen lag, was belangrijk voor de geallieerden voor de vliegroutes naar het Ruhrgebied. Op de terugweg van hun bombardementen in Duitsland kozen de piloten er vaak voor om over het IJsselmeer te vliegen. Dat vergrootte de overlevingskansen als het vliegtuig zou neerstorten.
Tijdens de drooglegging van de provincie Flevoland zijn verschillende militaire vliegtuigwrakken gevonden. Ook liggen er een aantal wrakken op Almeers grondgebied in het Gooimeer en IJmeer. Het zijn allemaal militaire vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en de Koude Oorlog (1945-1991) zijn neergestort.
![]() |
Engelse bommenwerper in Markermeer
Een aantal jaar geleden is in het Markermeer, noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler, een vliegtuigwrak gevonden. Het gaat om een Short Stirling. Dit is een Engelse bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog vloog bij de bombardementen op Duitse steden. Zeer waarschijnlijk bevinden zich tussen de wrakstukken ook de stoffelijke resten van de bemanningsleden.
Vondst Short Stirling
Toevallig haalde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in 2008 een deel van de aandrijfmotor van het landingsgestel van de Short Stirling omhoog uit het Markermeer. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 denkt dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. Tijdens de eerste week van de berging is een motorblok gevonden. Het registratienummer op dit onderdeel bevestigd dat het om de BK716 gaat.
De BK716 stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager.
De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:
- Flying Officer John Frederick Harris
- Sergeant Ronald Kennedy
- Flying Officer Harry Gregory Farrington
- Sergeant Charles Armstrong Bell
- Flying Officer John Michael Campbell
- Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
- Flying Sergeant John Francis James McCaw
Waarom bergen we de Short Stirling?
Het college van burgemeester en wethouders en de Almeerse gemeenteraad willen het vliegtuigwrak bergen. Nabestaanden hebben gevraagd om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen om zo een laatste rustplaats te krijgen. Het college en de raad steunen dit. De bemanningsleden hebben de ultieme prijs betaald, zodat wij ook vandaag de dag nog in vrijheid kunnen leven. Bovendien kunnen de nabestaanden zo waardig afscheid nemen van hun overleden dierbaren.